Човековата состојба

Издавач: Артконект | Јазик: Македонски | Година: 2019
Оригинален наслов: The Human Condition / Hannah Arendt | Бр. на страни: 480 | Димензии: 15×23 cm | Корица: /

Иако Хана Арент (1906-1975) во текот на својот живот генерално одбивала да го карактеризира своето дело како политичка филозофија, нејзините книги во последниве децении се исклучително влијателни токму при социо-политичките истражувања. Особено значајно е нејзиното истражување на човековиот капацитет за смислено политичко дејствување, што е централната тема на книгата Човековата состојба (1958). Повикувајќи се на античката филозофија и комбинирајќи феноменолошка анализа, критика на марксизмот и епистемолошко преиспитување, Арент успева да изгради став кој звучи храбро и шокантно и за денешниот читател – имено, да ја критикува науката со цел да ја промовира политичката активност на поединецот.

Цена: 530 ден

5 на залиха

Спореди

Questions and Answers

You are not logged in