Доберос : античкиот град на Исар – Марвинци

Издавач: Антолог | Јазик: Македонски | Година: 2022
Оригинален наслов: Doberos : the ancient city of Isar – Marvincithe ancient city of Isar – Marvinci | Бр. на страни: 100 | Димензии: 203х290 | Корица: мека

„Денес пред нас лежат остатоци од најзначајниот пункт во Македонија во првиот милениум пред нашата ера. Тоа е град што во текот на своето илјада и петстотини години постоење достигнал зенит во културниот развој на своето време како ѕвезда водилка во валандовскиот регион и Повардарјето.

Книгата на Цоне Крстевски е една заокружена целина за текот на истражувањата и резултатите до кои е дојдено. Таа треба да го прикаже градот на Исарот, претпос­тавениот Добер, на пошироката јавност, и во исто време да им послужи на истражу­вачите во иднината како автентичен документ и да ги потсети за сè она што се случувало во минатото, од откривањето на овој бисер на македонската археологија до неговата афирмација како најмакедонски град во предримско и римско време.“

Книгата е двојазична, македонско-англиска, и, со многубројниот илустративен материјал, се даваат исклучителни податоци за овој антички град. Според изјавите на рецензентите, овој труд ќе биде основно градиво за идните студенти по археологија заинтересирани за римскиот период, поточно за градот на Исарот во село Марвинци – ДОБЕРОС.

“Тoday we have in front of us the remnants of the most significant point in Macedonia from the first millennium B.C. That is a city which in the course of its one thousand and five hundred years of existence has reached the peak in the cultural development of its times as a lodestar in the Valandovo and the Povardarie regions.

Cone Krstevski’s book is a completed whole on the research and results from the very findings. The purpose of this book is to present the city on the Isar, the notional Doberos, to the greater public, and furthermore, serve the researchers in the future as an authentic document and remind them of everything that had happened in the past, starting with the discovery of this pearl of Macedonian archaeology right up to its affirmation as the city with the greatest Macedonian heritage in the pre-Roman and Roman times.”

Цена: 400 ден

9 на залиха

Спореди
Продавач Антолог

Report an abuse for product Доберос : античкиот град на Исар – Марвинци

Категории: , ,
ИСБН: 978-608-243-573-2

Оценки

Сѐ уште нема оценки.

Koментирајте први за “Доберос : античкиот град на Исар – Марвинци”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Questions and Answers

You are not logged in