Етнографски извори за Македонија. Етнолошки атлас на СФРЈ. Етнолошки атлас на СР Македонија. Прашање бр. 124: раѓање, доење, прв заб, T. I, кн.1

Автор: /
Оригинален наслов: ЕТНОГРАФСКИ ИЗВОРИ ЗА МАКЕДОНИЈА. ЕТНОЛОШКИ АТЛАС НА СФРЈ. ЕТНОЛОШКИ АТЛАС НА СР МАКЕДОНИЈА. ПРАШАЊЕ БР. 124: РАЃАЊЕ, ДОЕЊЕ, ПРВ ЗАБ, T. I, КН.1 | Бр. на страни: 473 | Димензии: 21 | Корица: тврда

Проектот „Етнолошки атлас на Социјалистичка Федеративна Република Југославија“ е најважниот и најголемиот етнолошки проект во историјата на етнолошката дисциплина во периодот на социјализмот во југословенската федерација. Следствено на тоа, проектите за етнографскиот атлас во секоја од социјалистичките републики на Југославија, исто така, претставувале најзначајните и најсуштинските активности на етнолозите во тој период. Станува збор за 320 прашалника од СР Македонија од исто толку населби, пополнувани во периодот од 1960-тите до средината на 1980-тите. Со цел овој обемен материјал, чиишто оригинали се чуваат во Архивот на Центарот за Етнолошки атлас во Загреб, да стане достапен до македонската поширока јавност и потесна стручна јавност, започнуваме со нивно објавување во повеќе томови. Овој прв том во две книги се однесува на темите раѓање, доење и прв заб. Тој ги содржи оригиналните ракописни теренски прашалници со транскрипции на истите.Изданието содржи индекс на географски поими, како и детален вовед во кој е објаснета историјата на Етнографскиот атлас и неговото значење за денешната наука.

Цена: 1000 ден

Распродадено

Извести ме кога производот ќе биде на залиха

Спореди
Продавач Табахон

Report an abuse for product Етнографски извори за Македонија. Етнолошки атлас на СФРЈ. Етнолошки атлас на СР Македонија. Прашање бр. 124: раѓање, доење, прв заб, T. I, кн.1

Категории: ,
ИСБН: 978-608-4762-25-6

Оценки

Сѐ уште нема оценки.

Koментирајте први за “Етнографски извори за Македонија. Етнолошки атлас на СФРЈ. Етнолошки атлас на СР Македонија. Прашање бр. 124: раѓање, доење, прв заб, T. I, кн.1”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Questions and Answers

You are not logged in