РУР (Росумовите универзални роботи)

Издавач: Македоника | Јазик: Македонски | Година: 2011
Оригинален наслов: R.U.R. (Rossumovi univerzálni roboti) | Бр. на страни: 102 | Димензии: 200х140 | Корица: /

Во периодот од 1920 до 1927 година Чапек пишува романи и драми со утопистичка содржина. Речиси во сите се работи за некаков пронајдок, некакво техничко откритие, кое потоа е злоупотребено и е наменето за уништување на човештвото. Чапек ја согледува опасноста од таквите откри­ти­ја и од брзиот напредок во техниката кој, всушност, е побрз од човечкиот морал. Во овој жанр Чапек се разликува од другите светски писатели, зашто Чапек во таквите откритија не гледа некаква прекрасна перспектива за човештвото. Таквиот проблем писателот го третира во драмата „РУР (Румсовите универзални роботи)“, со која стекна светска слава. Во оваа научнофантастична драма Чапек прв го споменува зборот робот. Денес е најчитаното негово дело.
Рангирано 5 од 5 според 4 рејтинзите на корисниците

Цена: 150 ден

6 на залиха

Спореди
Продавач Македоника Литера

Report an abuse for product РУР (Росумовите универзални роботи)

Категорија:
ИСБН: 978-608-225-044-1

Questions and Answers

You are not logged in