Варшава го исцртува Скопје

Издавач: Бегемот | Јазик: Македонски | Година: 2023
Оригинален наслов: Warszawa rysuje Skopje | Бр. на страни: 492 | Димензии: 240x170 | Корица: /
Извадок:

„Фасцинантна, многуслојна книга. Израз на страста и компетенцијата на авторката, која, пишувајќи за мисијата на варшавските урбанисти во Скопје и за судбината на Северна Македонија, ја открива заборавената солидарност на Полјаците со Македонците, врската на Полска со Балканот. Оваа прекрасна публикација има уште една основна димензија: го прикажува европското наследство преку палимпсестот Скопје – местото каде што се вкрстуваат христијанството, исламот, јудаизмот и атеистичкиот хуманизам. Кинга Нетман-Мултановска раскажува за градот покрај Вардар како за своја мала татковина, зашто ѝ подарил нова перспектива за запознавање на себеси и на својата култура. Љубовта кон ова парче земја ме зарази и мене. Скопје е и наша судбина, наша Европа. Скопје сме ние!“

Цена: 800 ден

19 на залиха

Спореди
Продавач Бегемот

Report an abuse for product Варшава го исцртува Скопје

Категории: , ,
ИСБН: 978-608-4869-85-6

Questions and Answers

You are not logged in