Рудникот

Publisher: Антолог | Language: Македонски | Year: 2023
Original title: Rudnik | Num. of pages: 318 | Dimensions: 20 | Cover: мека

Ти не знаеш што има таму. Никој не знае што има таму.

Третиот роман на Миодраг Мајиќ е пишуван со намера што е очигледна уште од првата реченица. Исповедта на Богдан Бањац можеби е вистинита, а можеби е плод на трауматизираната фантазија, но во секој случај е веродостојна на неговите сеќавања. Тој е поранешен адвокат што се наоѓа во санаториум и поради тоа неговите навраќања кон минатото можат да бидат земени со резерва од јавноста.

Сепак, читателот лесно станува негов сојузник, дури и кога нема да поверува во сè што кажува. Според приказната на Бањац, тој се наоѓа во средиштето на комплексна мрежа од интереси на крупниот капитал, политиката и на институциите… А рудникот богат со кобалт во селото на неговата баба наликува на премин кон некој друг, страшен свет, кој е пандан на ужасите што се случуваат во овој, нашиот свет.

Потреба за раскажување е последниот обид на Богдан да го реконструира минатото за да ја состави целосната слика за сегашноста и така да дојде до – вистината.

Price: 450 ден

10 in stock

Compare
Sold By Антолог

Report an abuse for product Рудникот

Categories: , ,
SKU: 978-608-243-614-2

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Рудникот”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in