Декамерон

Original title: Decameron | Num. of pages: 286 | Dimensions: 20 | Cover: /

„ Декамерон “ е збирка од 100 новели кои ги напишал италијанскиот автор Џовани Бокачо. Веројатно е започната 1350 г., а завршена 1353г. Тоа се средновековни алегориски стории, во облик од еротски до трагични. Иако е дело со забавен карактер, сепак тоа е историски документ и во превод значи „десет дена“. Сите приказни се поврзани во една рамка, која зборува за седум девојки и три момчиња кои се засолнале на еден посед близу Фиренца, која во тоа време била нападната од болеста чума, и овде останале 10 дена . Секој ден, еден од нив, раскажувал една приказна. Секоја приказна е проткаена со пораката дека треба да се ужива во секој момент. Бокачо оваа збирка новели ја посветил на својата сакана Фијамета.

Price: 290 ден

Out of stock

Notify me when the product will be in stock

Compare
Sold By Матица

Report an abuse for product Декамерон

Categories: , ,
SKU: 9989-39-109-2

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Декамерон”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in