Џабе живиш у Скопје

Publisher: Попули | Language: Македонски | Year: 2022
Original title: Џабе живиш у Скопје | Num. of pages: 112 | Dimensions: 20 | Cover: мека

„Џабе живиш у Скопје“ е збирка актуелни, изумрени и подзабораени поими, фрази, изрази, идиоми, апсурди, фазони, афоризми, синоними, топоними, акроними, криптоними и многу други „–ними“.

Книгава е локализирана у покушај да се долови хајлевел шегобијноста на скопјаните, бидејќи авторот е чврсто убеден дека ние Македонците (заедно со Србите) имаме најбољи хумор у свет. Дел од изразите се користат поише од петсто години, дел стотина, дел од ’45. па навака, дел откако Тито го заболе ногата, данел откако Кљусев искочи на бина...

Авторот ги реактуелизира со цел да се разбудат и расталасаат некои чувства што дугачко време дремат у латентна состојба. Оваа книга е вивисекција на скопските: (не)култура, историја, менталитет, хумор и јазик, но и одолжување на авторот на неговото Скопје.

Price: 250 ден

2 in stock

Compare
Sold By Арс ЛАМИНА

Report an abuse for product Џабе живиш у Скопје

Categories: ,
SKU: 978-608-267-676-0

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Џабе живиш у Скопје”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in