Во регистратурата

Publisher: Ѓурѓа | Language: Македонски | Year: 2023
Original title: U registraturi | Num. of pages: 450 | Dimensions: 21 | Cover: /

Во регистратурата, комбинирајќи социјална сатира и натуралистички описи на хрватската бирократија и селанство, е најмоќниот и најчитаниот хрватски роман од 19 век и еден од најтрајните романи во хрватската историја. Авторот верно ја прикажува сликата за раѓањето на „модерна“ Хрватска и развојот на интелигенцијата во општеството. Ковачиќ пишува за моралот и психологијата на хрватскиот град и село и феномените кои се случуваат во нив, на пример: меѓусебните односи, односот меѓу родителите и децата, несогласувањата и пријателствата, кавгите, љубовните врски во град и љубовните врски на село. Романот е на некој начин автобиографија на авторот, која ја прикажува не само во ликот на Ивица Кичмановиќ, туку и во духовниот живот и судбината на другите ликови, и ги содржи најдобрите страници на хрватскиот реализам. Во 1974 година беше адаптиран во популарна телевизиска мини-серија со Раде Шербеџија во главната улога.

Price: 500 ден

5 in stock

Compare
Sold By Ѓурѓа

Report an abuse for product Во регистратурата

Categories: ,
SKU: 978-608-201-506-4

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Во регистратурата”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in